Visions of Grandeur: Winterthur Transformed

Winterthur, 1839. Courtesy, Hagley Museum

Winterthur, 1839. Courtesy, Eleutherian Mills Historical Library

Winterthur, the childhood home of Henry Francis du Pont, has undergone many transformations in its rich history. The original 12-room, 3-story Greek revival mansion, built in 1839 by Jacques Antoine Bidermann and his wife Evelina du Pont, was only a fraction of what Winterthur would become. In 1902, du Pont’s father, Colonel Henry Algernon du Pont added a new façade and library wing to the existing structure.  The house would become the Winterthur visitors know today only after Henry Francis inherited the estate in 1927. In May 1928, du Pont drafted architect Albert Ely Ives on a month-to-month retainer to prepare plans for an addition to the house that would more than double its size.

Albert Ely Ives, west elevation of the wing, ca. 1929

Albert Ely Ives, west elevation of the wing, ca. 1929

Always actively involved in every aspect of the estate, du Pont closely oversaw the transformation from design to construction, even building his own construction shed on the site, where with his own set of plans, he would monitor the daily progress. While summering in Southampton during the initial design stage, du Pont stayed in constant contact with Ives, writing long, detailed letters suggesting potential problems for the architect to review.

North side of the house, August 1929

North side of the house, August 1929

In an eight-page letter dated September 18, 1928, du Pont questioned issues as how air would get into the attic, how the elevator mechanic would get to the machinery for repairs, why gutters were not shown on the design, even where the butler would put his ginger ale bottles. Winterthur was always du Pont’s pride, and he immersed himself deeply in the project to ensure every aspect was thoroughly thought out.

During the expansion of the house, for example, du Pont wanted to create a space large enough to accommodate an entire set of Chinese wallpaper he had acquired. In order to feature all of the paper, the wall between two older rooms was removed, and the Chinese Parlor was created. The room combined the house’s 1902 wing with the new wing completed in 1931. It seems almost poetic that in 1928 du Pont wrote to Ives, “I think the Chinese wallpaper will make a very good break between the old and the new house.”

Chinese Parlor and detail. Room photo by Gavin Ashworth

Chinese Parlor and detail. Room photo by Gavin Ashworth

Du Pont’s vision to turn Winterthur into a world-renowned museum to display his collection of American decorative arts became a reality in his lifetime. Still in contact with Ives, du Pont wrote of his accomplishment in a December 28, 1951, letter:

I still live at Winterthur and my house is called that. The old house is now The Henry Francis du Pont Winterthur Museum, and I am happy to say I don’t miss it a bit. It is right there beside me and I naturally can wander around it at will and still get things for it. I have all the fun without the work. Showing people around was getting to be quite exhausting and I am delighted that I have actually seen it finished.

East Terrace, 2014

East Terrace, 2014

This year Winterthur began another transformation inside and out! Renovations have been completed in phase one inside the house. Tinted glass or Plexiglas® was installed in the windows to filter damaging UV and visible light. This is an important and practical measure as light exposure can be damaging to collection pieces causing objects to fade, yellow, and become brittle. The former gray-tinted glass was replaced with a new bronze-colored glass that brings a warm, welcome glow to the house, restoring Winterthur to du Pont’s goal of maintaining the atmosphere of a gentleman’s private residence. Another advantage to the Plexiglas® is that the historic window frames are now visible from the exterior of the building. Before, the exterior windows appeared like black holes. The new windows create a more inviting outer appearance.

Courtesy, R G Architects

Courtesy, R G Architects

On the outside, workers this week began encasing the house in ground-to-roofline scaffolding. The museum’s 410 windows, 15 doors, and approximately 800 shutters will be replaced to restore the iconic exterior of du Pont’s exquisite former home to architect Ives’s original 1930s vision.

photo 2

North side of the house, April 2014

The exterior phase of the house renovation is scheduled to last until December 2014. Many facets of the exterior windows will be replaced including the deteriorating shutters. The wooden shutters will be changed to a composite material composed of fiberglass. Every effort was made to preserve the wooden window sashes and frames, a compromise to maintain the historical integrity of the house—though Winterthur’s mission is not that of an historic house but rather the preservation of the historic architecture contained within the home’s collection.

Only three of the existing shutters are original to the home; the conservation department will preserve these shutters as they contain important historical information on paint color. The failing window frames will be repaired and restored from a pinkish paint to their original color, now known as Hazy Skies.

Also part of the ongoing renovation, gutters, downspouts, and some chimneys will be fixed. And the maintenance and sealing of adjacent woodwork will end the intrusion of cold drafts, humid air, and damaging insects.

For ongoing updates on the progress of the house renovation, please visit renovation.winterthur.org.

Blog post by Hilary Seitz, Marketing & Communications Department

This entry was posted in Architecture, Behind-the-Scenes, Conservation, House and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Visions of Grandeur: Winterthur Transformed

  1. William A. Pease says:

    These are wonderful photos and architectural drawings of the Winterthur home of Henry Francis du Pont that my wife and I have visited well over a hundred (and probably many more) times in the past 40 years or so that we have been members. We know almost every room by heart.
    And it is wonderful to be assured that this ongoing renovation will preserve this marvelous home and its priceless collections for the enjoyment of many, many more generations of visitors to come after our inevitable last visit–which I hope will be quite a few more years to come.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>